Sylblog

Terhesség, gyerekvárás és a mindennapok A férjem szerint olyan vagyok mint a jó szilva pálinka, ütős és finom első gyerekes kalandok

Friss topikok

  • sylblog: @annie33: Gratulálok, szép nagy fiad van! Akkor a kisfiad nem sokkal fiatalabb az én kisebbik gye... (2012.05.31. 15:05) Hózentróger kerestetik
  • annie33: Szia,megint én, elolvastam néhány blogbejegyzésedet.Én is szakdolgozatot írok, csak én könyvtárosn... (2012.04.30. 00:57) Új év
  • tildy[UK]: Na , orulok, hogy 5os lett a vizsgad:) Hova tudsz majd visszamenni dolgozni? Vagy milyen munkakat... (2012.02.18. 21:19) Szigorlaton túl és innen
  • essz: bubu is csak saját ütemben, de akkor villám gyorsan állt át. kb 1 hét kellett az egészhez, most má... (2011.08.08. 14:58) Mazsi szobatisztul (lassan)
  • Lusthie: huhh bátor vagy! nem túl jó, de legalább már tudod, mi a baj :( (2011.07.26. 16:58) Diagnózisom:reflux (GERD)

Több biztosítós rendszer margójára

2007.05.05. 11:23 sylblog

Be dobták a köztudatban: hajrá, 2008-tól itt lesz nektek a több biztosítós egészségügyi rendszer. Miről is van szó? Aki egészséges és fiatal, fitt, alacsony a vérnyomása, jól is keres az ideális jelölt a biztosítók számára, hogy megnyerjék maguknak, mert nem kerülnek majd sokba. Van egy teljesen elöregedő társadalmunk (mint Európa többi országában), ahol a többségben az eltartottak (nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok, tanulók, gyerekek, munkanélküliek és egyéb formátumú emberkék), amit a aránytalanul kevés dolgozó ember tart el. A dolgozó emberek rossz egészségi állapotban vannak, a középkorosztály halálozási statisztikája magas, sokan meg se élik a megemelt nyudíjkorhatárt, akár férfi, akár nő. A járulékokat keményen vonják tőlünk, de igazából nem használják ki, mivel el se érik az a kort, hogy jusson a nyudíj ellátásból valami számukra. Ám, az általuk befizetett összegekből kell ellátni másokat.
Ilyen állapotokra bevezetni marha kockázatos dolog építeni, úgyanis nem csak az ötlet rossz. Azért hozzá kell tenni, amíg az emberek felfogása, hozzáállása nem változik a saját egészségükkel kapcsolatban, nem lehet igazságos versenyt elindítani az egészségbiztosítás területén.
Magyarán, nem minden pénz kérdés. Ma Magyarországon az emberek közül nagyon kevés ember fordít tudatosan figyelmet az egészségre: 1. étkezés 2. mozgás 3. saját szervezetének "karbantarása" (rendszeres szürővizsgálatokon való részvétel, fogak ápolása, ha észlelnek valamit, az utolsó pillanatban fordulnak orvoshoz, mert joggal félnek, hogy táppénz után a munkahelyről kirúgják őket)
A biztosítók darab áruként kezelik madj az embereket, elképzeltem, hogy a kocsikhoz hasonló bonus-malus rendszert hoznak be.
Ha szuper fitt vagy, akkor még bonusként odavágnak utánad egy ráncfelvarrást, vagy egy zsírleszívást, csak csengessél a kasszába.
Elősször egy szemlélet és egy generációváltásnak kéne következnie, és egy tudatos, megelőző szemléletű programnak kéne végbemennie, ez idő ismerjük el. Szerintem kb. 20-30 év.
Még jobban széthúzná a társadalmat a több biztosítós rendszer, mert "rétegbiztosítók" jönnének létre.

Ha jót akarok magamnak, nekem is sok mindenen kell változtatnom, pl. mozgás

Szólj hozzá!

Címkék: rendszer több biztosítós

A bejegyzés trackback címe:

https://sylvorium.blog.hu/api/trackback/id/tr2871085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása