Este megnézzük a Lecsó c. legújabb PIXAR művet, a francia elnevezést jó,hogy nem tartották meg. Végül is a lecsónak/ratatuille van szezonja, bár ha ilyen szárazság van, amilyen áron vannak a zöldségek és főleg a paprika, paradicsom, nem egy olcsó étel. Vetekszik egy húsos fogás elkészítésének költségeivel, de még mindig jobb, mint a tartós kaják. Igaz, ha fűszert is rakunk be, dúsító anyagnak csupa E betűs egészségkárosító dolog kerül bele.
Én azt mondom nincsen rá szabály, hogy a lecsóba milyen zöldségeket rakjunk, de a paradicsom és paprika sztandard, az arányok tájanként, ízlés szerint változhatnak.
Anyósoméknál szoktam enni úgy nevezett tejfölös lecsót, a férjem imádja, úgy eszi, mintha manna lenne. A receptet nem írtam fel, de láttam, hogy készül. A tejföl nem kiegészítés, hanem szerves része a lecsónak. Amikor elkészül a hagyományos lecsóalap, akkor irtózatos mennyiségű és magas zsírtartalmú TEJFÖLLEL BE HABARJÁK, MAJD ÖSSZEROTTYANTJÁK ÉS KÉSZ IS. Vagyi FŐZELÉKFÉLE étek. Mivel a férjem, főleg HÚSEVŐ, TILOS LEFŐZELÉKEZNI EZT AZ ÉTKET, DE NINCS BENNE SEMMI KÜLÖNÖS PEDIG.
Ez a tejfölös lecsó reggelire, akár hidegen is fogyasztható (akár köretnek is mondjuk sült csirkéhez, ez már az én fantáziám szüleménye.