Érdekes ízösszetételt komponáltam a szilveszteri asztalra a családnak lencsesaláta formájában, megoszlottak a vélemények az alkotásról, de összességében mindenkinek ízlett nagyon.
Hozzávalók:
0,5 kg lencse
1 citrom
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál szezámmag
póréhagyma
2 fej közepes méretű lilahagyma
Olivaolaj
Őrölt bors (még jobb ha frissen van őrölve)
Előző nap átválogatom a salátába szánt lencsét és beáztatom éjszakára, majd 20 percet főzöm csipetnyi sóval, borssal, babérlevéllel, fokhagymával. Ha a lencse megfőtt, leszűrőm és hagyom kihűlni. Vigyázni kell, hogy ne legyen túl puhára főzve! Lilahagymát és a póréhagymát felkaríkázom, csipetnyi sót és egy kis balzsamecetet öntök rá, pár percig állni hagyom. A salátástál aljára rakom majd a hagymát és pirítva szezámmagot, fokozatosan hozzákeverek balzsamecetet és a dijoni mustárt, citrom levét ráfacsarom és hozzáadok olívaolajat, majd a szegfűszeget beleteszem. A lencsét belekeverem és hűtőbe rakom pár órát állni. Nagyon érdekes ízhatás érhető el a balzsamecet és a szegfűszeg egyvelegével. Sertéssült mellé tálalom, önmagában is nagyon laktató!
Hozzávalók:
0,5 kg lencse
1 citrom
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál szezámmag
póréhagyma
2 fej közepes méretű lilahagyma
Olivaolaj
Őrölt bors (még jobb ha frissen van őrölve)
Előző nap átválogatom a salátába szánt lencsét és beáztatom éjszakára, majd 20 percet főzöm csipetnyi sóval, borssal, babérlevéllel, fokhagymával. Ha a lencse megfőtt, leszűrőm és hagyom kihűlni. Vigyázni kell, hogy ne legyen túl puhára főzve! Lilahagymát és a póréhagymát felkaríkázom, csipetnyi sót és egy kis balzsamecetet öntök rá, pár percig állni hagyom. A salátástál aljára rakom majd a hagymát és pirítva szezámmagot, fokozatosan hozzákeverek balzsamecetet és a dijoni mustárt, citrom levét ráfacsarom és hozzáadok olívaolajat, majd a szegfűszeget beleteszem. A lencsét belekeverem és hűtőbe rakom pár órát állni. Nagyon érdekes ízhatás érhető el a balzsamecet és a szegfűszeg egyvelegével. Sertéssült mellé tálalom, önmagában is nagyon laktató!