Sylblog

Terhesség, gyerekvárás és a mindennapok A férjem szerint olyan vagyok mint a jó szilva pálinka, ütős és finom első gyerekes kalandok

Friss topikok

  • sylblog: @annie33: Gratulálok, szép nagy fiad van! Akkor a kisfiad nem sokkal fiatalabb az én kisebbik gye... (2012.05.31. 15:05) Hózentróger kerestetik
  • annie33: Szia,megint én, elolvastam néhány blogbejegyzésedet.Én is szakdolgozatot írok, csak én könyvtárosn... (2012.04.30. 00:57) Új év
  • tildy[UK]: Na , orulok, hogy 5os lett a vizsgad:) Hova tudsz majd visszamenni dolgozni? Vagy milyen munkakat... (2012.02.18. 21:19) Szigorlaton túl és innen
  • essz: bubu is csak saját ütemben, de akkor villám gyorsan állt át. kb 1 hét kellett az egészhez, most má... (2011.08.08. 14:58) Mazsi szobatisztul (lassan)
  • Lusthie: huhh bátor vagy! nem túl jó, de legalább már tudod, mi a baj :( (2011.07.26. 16:58) Diagnózisom:reflux (GERD)

12 gyógynövény nőknek

2008.01.06. 10:26 sylblog

Nem rég bukkantam a következő gyógynövény összeállításra, ami nekünk  nőknek nem árt otthon tartani. Szerintem egy része alapból ott lapul a fűszeres polcon, csak ki kell egészíteni. Ha nem vagyunk gyakorlott gyógynövényes "kuruzslók" csak megbízható gyógynövényes boltban vásároljunk!

Orbáncfű
A menstruáció napjain, illetve a változókor környékén a legtöbb nő levertnek, ingerültnek érzi magát. A sárgán virágzó orbáncfű tele van olyan illóolajokkal, amelyek javítják a hangulatunkat.
Keverj össze 2 rész orbáncfüvet és 1 rész citromfüvet, majd 1/4 liter forró vízzel.10 percig hagyd állni, mielőtt leszűröd. Reggel, valamint este fogyassz el belőle 1-1 csészényit.

Libapimpófű
Menstruációs görcsök, hasmenés, szülés utáni utófájások enyhítésére kiváló.
Varrj bele egy pamutzsákba 10 dkg szárított füvet és gőz fölött melegítsd meg. Helyezd a fájó testrészre, majd takard be magadat egy takaróval. 30 percig pihenj így!

Bazsalikom
A ciklus első felében teaként fogyasztva szabályozza a peteérést, szülés után a tejképzést segíti elő. A nemi vágyat is serkenti. A várandósság alatt viszont nem szabad használni, mert megindítja a szülési fájdalmakat!!!
Forrázz le 2 teáskanál apróra vágott, friss bazsalikom levelet 2,5 dl vízzel. Lefedve 5-7 percig hagyd állni. Étkezés előtt

Zsálya
Az aromás földközi-tengeri növény gazdag illóolajokban és csersavban. Kitűnő gargalizáló szer. Szoptatós kismamáknál a tej elapasztását segíti. A változókorban lévő nők is profitálhatnak a hatásából, hiszen izzadás ellen szintén hatásos.
Friss vagy szárított zsályalevelet is használhatsz. 1 teáskanálnyit forrázz le 1 csésze vízzel és 5 percig hagyd állni. Kúra szerűen fogyaszd, napi 3 csészényit igyál meg belőle.

Golgotavirág
Gyakori feszültségre és idegességre jó. Ezeket a tüneteket a hormonváltozás is kiválthatja. A golgotavirág hatóanyagai nyugtatják a megviselt idegeket. a teakészítményekbe álltalában komlót és macskagyökeret is kevernek.
Forrázz le 1 teáskanál szárított herbát 1 csésze forró vízzel és 10 percig hagyd állni. Napi 1-3 csésze tea fogyasztása javasolt.

Édeskömény
Mindegy, hogy a magját vagy a gumóját fogyasztjuk, hiszen mindkettőben ott vannak a gyógyító illóolajok. Szabályozza a menstruációs ciklust, enyhíti a változókori tüneteket, szoptatós mamáknál fokozza a tejképzést.
Forázz le 1 teáskanál édesköményt 2,5 dl forró vízzel és 10 percig hagyd állni. Naponta 3-5 csészényit fogyasthatsz belőle.

Angyalgyökér
Aromás íze, emésztésre gyakorolt kedvező hatása miatt a gyomorkeserűk közkedvelt alkotórésze. Az angyalgyökértea fogyasztása közben megnyugtató, meleg érzés árasztja el a gyomortájékot.
Forralj kb. 1 percig 1 teáskanál angyalgyökeret 1 csésze hideg vízzel, kicsit hagyd állni, majd 15 perccel étkezés előtt idd meg.

Citromfű
Sokan csak a frissítő hatását ismerik, holott ez az évezredes múlttal büszkélkedő növény igen sokoldalú. Illóolaja, tinktúrája, pora és eszenciája ellazítja a feszült idegeket. Görcsoldó, nyugtató hatása is van. Felel még a megfelelő emésztésért, csökkenti a puffadást.
Keverj el 10 csepp citomfű olajat 1 csésze tejszínben és öntsd a fürdővízbe. 15-20 percig lazíts benne, majd bújj ágyba!

Barátcserje
Rendszertelen ciklus esetén szabályozó szerepet tölt be. Csökkenti a klimax idején jelentkező hőhullámokat, szoptatós kismamáknál segíti a tejtermelést.
Önts le 2 teáskanál szárított gyógyfüvet 2,5 dl forró vízzel, majd 5 percig hagyd ázni. Naponta 1-3 csészényit igyál meg.

Macskagyökér
Alvászavar ellen, legnagyobb előnye, hogy nem okoz függőséget.
Önmagában nem jó ízű, ezért 1 rész macskagyökeret vegyíts össze 1 rész citromfűvel. A keverékből 1 teáskanálnyit forrázz le 1/4 liter vízzel. Lefedve 15 percig hagyd állni. Esténként 1-2 csészényit igyál meg belőle.

Körömvirág
Illóolaja gyulladáscsökkentő, a benne lévő flavonoidok, karotin és E-vitamin pedig regenerálja a bőrt.A körömvirágolaj vagy kenőcs remek az akné és a szemölcs, továbbá a nehezen gyógyuló sebek, valamint az égések kezelésére.
Tegyél 1 marék körömvirágot egy jól záródó csavaros üvegbe. Önts rá 1/2 liter jó minőségű szűz olivaolajat. Zárd le az üveget, állítsd világos helyre, majd 2-3 hét múlva szűrd le.

Palástfű

Klasszikus női gyógynövény: gyulladás csökkentő, vérzéscsillapító, puffadásgátló hatása van. Szabályozza a hormontermelést, így növeli a teherbe esés esélyét.
Keverj össze 5-5 dkg-nyit az alábbiakból:
palástfű, körömvirág, mezei zsurló és cickafark. Önts le belőle 1 maréknyit 1 liter forró vízzel és hagyd állni 10 percig. Készíts belőle ülőfürdőt, majd 15 percig pihenj benne.

 

Szólj hozzá!

Címkék: zsálya édeskömény bazsalikom peteérés macskagyökér citromfű gyógynövények golgotavirág körömvirág orbáncfű palástfű barátcserje angyalgyökér serkentés

A bejegyzés trackback címe:

https://sylvorium.blog.hu/api/trackback/id/tr59286672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása