Sylblog

Terhesség, gyerekvárás és a mindennapok A férjem szerint olyan vagyok mint a jó szilva pálinka, ütős és finom első gyerekes kalandok

Friss topikok

  • sylblog: @annie33: Gratulálok, szép nagy fiad van! Akkor a kisfiad nem sokkal fiatalabb az én kisebbik gye... (2012.05.31. 15:05) Hózentróger kerestetik
  • annie33: Szia,megint én, elolvastam néhány blogbejegyzésedet.Én is szakdolgozatot írok, csak én könyvtárosn... (2012.04.30. 00:57) Új év
  • tildy[UK]: Na , orulok, hogy 5os lett a vizsgad:) Hova tudsz majd visszamenni dolgozni? Vagy milyen munkakat... (2012.02.18. 21:19) Szigorlaton túl és innen
  • essz: bubu is csak saját ütemben, de akkor villám gyorsan állt át. kb 1 hét kellett az egészhez, most má... (2011.08.08. 14:58) Mazsi szobatisztul (lassan)
  • Lusthie: huhh bátor vagy! nem túl jó, de legalább már tudod, mi a baj :( (2011.07.26. 16:58) Diagnózisom:reflux (GERD)

Hivatali teendők gyerkőc születése előtt és születésekor

2008.07.23. 07:29 sylblog

Most már, hogy betöltöm a héten a 32. hetet, megpróbálok kicsit előrelátóan szervezni a születendő gyerőköcünkkel kapcsolatos hivatalos teendőknek utána nézni, beszerezni papírokat, már amit lehet.
Mivel nem ott volt az esküvőnk, ahol az lakunk (állandó lakcím), ezért érdemes kérni attól a polgármesteri hivatal anyakönyvi hivatalától egy házassági anyakönyvi kivonat másolatot, ahol a házasságkötés történt. Ha ugyanazon helyen lakunk, ahol a házasságkötés volt, a kórházból hivatalból intéződik adataink ellenőrzése. Természetesen a gyerkőc anyakönyvezéséhez elfogadják az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, de nem biztos, hogy cipelni akarom be a kórházba az eredetit, nehogy elkavarodjon. Magyarországon minden megtörténhet. Szóval illetékmentesen megküldték a házassági anyakönyvi kivonatot postán 8 napon belül anyakönyvi hivatalból:). Amikor a kórházból jövünk hazafele, talán addígra az illetékes okmányiroda kiállítja a gyerkőc lakcímkártyáját. Az én és a gyerkőc papírjaival bebattyog a párom majd a TB-hez a TAJ kártyát megigényelni picurnak. Állítólag ez egy hét alatt meg van. Aztán a munkahelyen keresztül elindíhatjuk a TGYÁS megigénylését. A családi pótlék és az anyasági támogatást a Magyar Államkincstár illetékes szervétől igényelhetjük. Ebben az évben ez sokat változott, mindenképp azt ajánlom, nézzük meg az Államkincstár weboldalát:

- onnan letölthetők az családi pótlék és anyasági támogatáshoz is többek között a formanyomtatványok.

- az igénylést, hogy hova kell küldeni fenn vannak a címek, de nem voltak egyértelműek számomra, ezért próbáltam elérni őket telefonon ügyfélszolgálati időben, természetesen vagy foglalt volt állandóan a  vonal, vagy egyszerűen nem vették fel. Én ezért email érdeklődő emailt írtam nekik, végülis 2 napon belül válaszoltak.

-Megelőlegező szocpol is az Államkincstárhoz tartozik ügyintézés szempontjából. Hiába változott most júniusban a rendelet, hogy az állami hivatalok levelezzék le egymást közt, hogy bővült-e a család, az a biztos, ha bejelentjük mindenhova egy körben (bank, államkincstár). Ezt teljesen más iroda intézi a családi pótléktól függetlenül.

-Babakötvénnyel egyelőre nem akarok bibelődni, mert ahhoz még kell adókártya is. APEH-nál durván egy hét az átfutási ideje.

- Az apákat megillető 5 nap szabit is az Államkincstárnál kell intézni a munkahelyen keresztül. Ennek formanyomtatványa is megtalálható weblapjukon. Itt arra kell vigyázni, hogy a baba megszületésétől számítottan 2 hónapig vehető igénybe. Minél hamarabb jusson az apu, az őt megillető 5 nap után járó összegért, azt kell figyelembe venni, hogy negyedévente lehet igényelni és negyedévente van kifizetés. Pl. ha én szept. közepén fogok szülni, akkor még szeptember érdemes igénybe venni apucinak az 5 nap szabit, mert szept. 30-ig lehet leadni a papírokat. Ha átcsúszik a baba születése okt.-re, akkor max. dec.-ig vehető igénybe az 5 nap és dec. 30-ig lehet max. igényelni. Szóval, akkor ennek a kifizetése már csak 2009-ben lesz.....

Emailben megerősítették a Magyar Államkincstár részéről, hogy a juttatásokhoz kapcsolódó dokumentumokat elég másolatban benyújtani és postán beküldeni, de ezen még vacakolunk, hogy inkább személyesen vigyük-e be, nehogy valami formai hibára hivatkozva visszaküldjék és így a hivatalos ügyintézés még 30 nappal tolódjon. Nem egy ismerősöm esetében csak hónapokkal később kapták meg a neki járó családi pótlékot és anyasági támogatást, pedig hiba a papírokkal nem volt.

Azt hozzá kell tenni, hogy területenként változhat a gyerkőc papírjainak intézése.

Szólj hozzá!

Címkék: apeh családi pótlék szocpol anyakönyv taj államkincstár tgyás anyasági

A bejegyzés trackback címe:

https://sylvorium.blog.hu/api/trackback/id/tr63581068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása