Nagyon elgondolkoztatott, hogy belekerültünk újszülött picurunkkal a hasfájós időszakba, hogy megelőzés és felkészülés erre az időszakra nagyon sokat segített volna első gyerekes szülőként. Mivel lelkiismeretes vagyok és veszélyeztett terhesként a várandósság alatt amúgy is ráértem, a kötelező 4 védőnői látogatáson kívül, aktívan jártam a védőnőhöz. Mindenről volt szó, de praktikus tanácsokról nem. A szoptatás mindenhatóságát előtte se kérdőjeleztem meg, de nem készítettek fel semmennyire, ami a feladatuk lett volna. Görcsoldót írt fel a gyerekorvos, esténként a szoptatás előtt adom a babucinak, ha nagyon nyűzge.
Tudatosan kezdett az elmúlt hetekben, napokban szelektálni az étrendet, illetve variálni. Íme egy előzetes lista, ami nekem eddig segített az étkezésben:
- Húsos levesek (karalábé nélkül)
- Tojásos gomba + zöldségek (bab, borsót stb. nélkül)
- Gombaleves, rántott gomba
- Ragulevesek
- Spenót (spenótos lasagne!!!:)
- Krumpli, répafőzelék
- Gyümölcsrizs
- Sült csirke
- Rántott hal
- Tojásos nokedli
- Zöldséges rakott tészta (borsó, kukorica nélkül)
- Sertéskaraj sütve zöldfűszerekkel
- Almaleves
- Almaszósz natúr sültekhez
- Francia rakott krumpli
- Csirke- és sertésmáj
- Máglyarakás, császármorzsa, palacsinta
- Puliszka, prósza
- Zellerkrém leves
- Céklás kaják (most ősszel szezonális, olcsó, egyszerű elkészíteni, magas C-vitamin tartaom)
- Vargabéles:)-> egyik kedvenc kajám;)
A listát bővítem, ahogy sikerül variálni a kajákat és nem okoz gondot a babának. Mindössze annyi a baj, hogy ezekre a kajákra nincs időm, hogy megfőzzem, család segít ebben.
A neten a következő dolgot találtam, ami nagyon hasznos szoptatós anyukáknak:
http://www.oefi.hu/tap_any.pdf