Sylblog

Terhesség, gyerekvárás és a mindennapok A férjem szerint olyan vagyok mint a jó szilva pálinka, ütős és finom első gyerekes kalandok

Friss topikok

  • sylblog: @annie33: Gratulálok, szép nagy fiad van! Akkor a kisfiad nem sokkal fiatalabb az én kisebbik gye... (2012.05.31. 15:05) Hózentróger kerestetik
  • annie33: Szia,megint én, elolvastam néhány blogbejegyzésedet.Én is szakdolgozatot írok, csak én könyvtárosn... (2012.04.30. 00:57) Új év
  • tildy[UK]: Na , orulok, hogy 5os lett a vizsgad:) Hova tudsz majd visszamenni dolgozni? Vagy milyen munkakat... (2012.02.18. 21:19) Szigorlaton túl és innen
  • essz: bubu is csak saját ütemben, de akkor villám gyorsan állt át. kb 1 hét kellett az egészhez, most má... (2011.08.08. 14:58) Mazsi szobatisztul (lassan)
  • Lusthie: huhh bátor vagy! nem túl jó, de legalább már tudod, mi a baj :( (2011.07.26. 16:58) Diagnózisom:reflux (GERD)

Változik a GYED, GYES???!

2009.02.10. 09:41 sylblog

Felkaptam egy kósza hírre megint, nem tudom mennyire kósza. Szóval, meg akarják változtatni a GYED és GYES rendszerét. A szülési szabadság - TGYÁS - lejárta után a GYED egy évig járna, utána pedig a GYES szintén egy évig. Magyarán eddig a GYED lejártáig volt érdemes otthon maradni, mert a GYES összege nevetséges. Aztán vagy visszavették az anyukát dolgozni vagy nem és mehetett a gyerek kb. 2 évesen bölcsődébe. Már ha van bölcsőde, mert hát ez is luxus.

Most akkor a gyerek kb. 1,5 éves koráig lesz olyan ellátás az anyukák mögött, ami elfogadható bevételt jelent a családi kasszában. Gazdasági válság címszóval, ez kormányzati szinten megtakarítás. Na már most, ahol van bölcsöde vagy családi napközi, akkor már most szaladnom kéne beiratkozni, de lehet, hogy lekéstem róla, mert amikor megszületett gyerkőc, akkor kellett volna a várakozási listára feliratkozni.

Több helyen elhangzott, hogy így akarják ösztönözni az anyukákat, hogy ne legyenek olyan hosszú ideig otthon gyerek(ek)kel. Ok, de akkor tegyék lehetővé, hogy legyen elég bölcsödei férőhely. Valahogy erről nem szól a fáma, hogy kényszer pálya az, hogy GYES-en marad otthon az anyuka. Nem veszik vissza munkahelyre, vagy nincs hova vissza menni, nagyszülői segítség sincs.
Sokan azt csinálják/csinálták, hogy mielőtt egyeske betöltötte volna a kettő évet, gyorsan bevállalták ketteskét. Ennek módja röviden: Anyuka lemond gyesről, azonnal veszélyeztetett terhesként betegállományba veteti magát.Anyuka szülésig ketteskével táppénzen, apuka megigényli GYES-t.Ketteske megszületése után - ha rendben volt a munkaviszony, akkor TGYÁS, GYED ugyanakkora összeg, mint egyeskével nagyjából.

A kérdés az, hogy akkor, most arra ösztönöznek, hogy egyeske után azonnal teherbe essenek az anyukák és max. 1,5 év legyen a korkülönbség???!!! Ezen az alapon szocpolhoz a legjobb ikreket vállalni, hogy "le legyen tudva" a kötelezettség és ne legyen "bevétel kiesés". Tudom, morbid a felvetés.

Szólj hozzá!

Címkék: testvér családi bölcsöde változik gyed gyes napközi tgyás

A bejegyzés trackback címe:

https://sylvorium.blog.hu/api/trackback/id/tr2934150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása