Sylblog

Terhesség, gyerekvárás és a mindennapok A férjem szerint olyan vagyok mint a jó szilva pálinka, ütős és finom első gyerekes kalandok

Friss topikok

  • sylblog: @annie33: Gratulálok, szép nagy fiad van! Akkor a kisfiad nem sokkal fiatalabb az én kisebbik gye... (2012.05.31. 15:05) Hózentróger kerestetik
  • annie33: Szia,megint én, elolvastam néhány blogbejegyzésedet.Én is szakdolgozatot írok, csak én könyvtárosn... (2012.04.30. 00:57) Új év
  • tildy[UK]: Na , orulok, hogy 5os lett a vizsgad:) Hova tudsz majd visszamenni dolgozni? Vagy milyen munkakat... (2012.02.18. 21:19) Szigorlaton túl és innen
  • essz: bubu is csak saját ütemben, de akkor villám gyorsan állt át. kb 1 hét kellett az egészhez, most má... (2011.08.08. 14:58) Mazsi szobatisztul (lassan)
  • Lusthie: huhh bátor vagy! nem túl jó, de legalább már tudod, mi a baj :( (2011.07.26. 16:58) Diagnózisom:reflux (GERD)

GYED szigorítása

2009.02.12. 13:29 sylblog

http://sylvorium.blog.hu/2009/02/10/valtozik_a_gyed_gyes Ebben a bejegyzésben írtam arról, hogy milyen hírt reppent fel a GYED-del kapcsolatban. Most itt van az újabb:

http://www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20090211-a-gyed-szigoritasa-is-szerepel-a-kormany-tervei-kozott-ado.html

"Az elképzelések szerint idén szigorodnak a gyed szabályai: fél év helyett egyéves munkaviszonyra lesz szükség a jogosultsághoz. Továbbra is maximum két évig járna, de azzal a megkötéssel, hogy aki ennél kevesebb időt tölt munkaviszonyban, annak csak annyi ideig jár ez a juttatás, amennyi időt előtte munkában töltött."

A hír nem pontos, mert ha maximum két évig járna, akkor a gyes mennyi ideig járna, fél évig?(Jelenleg:TGYÁS hat hónap, GYED 1,5 (gyerek két éves koráig), utána egy év GYES).
A gyerekvállalás hosszú távú "projekt", normális ember tervezi. Mi lesz azokkal az anyukákkal, akik mostanság szültek/ vagy várandósak és nem kalkuláltak a változtatással?
 Ha változtatnak minimum akkor lenne ezt korrekt, ha húznak egy határt, hogy aki adott időpont után szül, arra lesz érvényes az új szabály.

 Ami bennem nagyon is kérdéses:

1. A változtatás után, ha valaki veszélyeztetett terhesként betegszabin, táppénzen van az is bele számít a 360 napba?

2.Ha minden kötél szakad és anyagilag muszáj vissza menni az anyukának dolgozni, hány apuka vállalja, hogy néhány hónapig GYED-n marad a gyerekkel? Nagyszülő viszont nem mehet GYED-re, csak GYES-re.

Mit tudnunk tehát csinálni: Megpróbálni minél több bérezett napot összeszedni GYES-hez, GYED-hez. Ha nem jön össze, amennyi kellene a jogosultság maximális igénybevételéhez:

- kiveszi az ember első körben benn maradt szabika

- ameddig sikerült időtartam jogosultságot szerezni mindkét ellátásra, kitölti az ember

-ha még nem tudjuk bölcsibe adni gyereket (pl. nyári hónapok, zárva tartás), apuci besegíthet, ha bérezett napjai meg vannak és megdumálható munkahelyen GYED-re megy.

 

2 komment

Címkék: szülés baba gyerekvállalás változtatás gyed

A bejegyzés trackback címe:

https://sylvorium.blog.hu/api/trackback/id/tr50938895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pupszlika 2009.11.27. 00:53:24

Nagyon szeretném tudni, hogy az olyanok mit tegyenek akik mindjárt negyven évesek most estek először teherbe. Munkahelyükön nincsennek bejelentve csak alkalmi kiskönyvel dolgoznak. Amúgy meg ledolgoztak tizenkilenc-húsz évet. A mostani helyzetben pedig nem szívesen jelenti be a munkáltató az embereket. Terhesen meg egyenesen nem is alkalmaz. Az ilyen nőknek gyed-gyes, valami járni fog? Vagy az nem lényeg hogy ledolgoztunk rengeteg évet ami bejelentett volt, és mások felvették a tőlünk levont járulékokból a gyedet a segélyeket. Gondolok itt a kisebbségre, mert nekik minden jár és mindig. Holott egy percet sem dolgoztak érte. De ha nincs igazam mutasson valaki olyan munkahelyet alol a párnapos csecsemővel dolgozni lehet. Mert ha nem jár semmi, vagy dolgozunk, és eltartjuk a gyereket vagy nem szülünk még negyven évesen sem, és belebetegszünk hogy rossz az időzítés, és hamar meghalunk. Mert mi dolgoztunk másokért, de értünk senki nem fog!

sylblog 2009.11.30. 16:23:27

@pupszlika: Sajnálom, hogy így alakultak a dolog Veled. Szerintem keresd meg Szakbarbárt ezen az oldalon, hátha tud valami konkrét tanácsot adni az ellátások terén:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9036766

Korrekt, szakértői válaszokat írnak itt.
süti beállítások módosítása